понеділок, 2 лютого 2009 р.

Як сплести файничку?

Перше, про що хотілося б написати - це як сплести файничку. Чому? Та тому що вони такі яскраві і здатні піднімати настрій навіть у найпохмуріші дні! А ще це кльовий подарунок своєму другу, адже файнички ще називають "браслетами дружби" :)

Що потрібно для того, щоб сплести файничку? Красиві нитки, цікава схемка, а ще трішечки терпіння :) Нитки можна використовувати практично будь-які, але найчастіше браслети плетуть з муліне, яке можна купити у будь-якому магазині фурнітури. У Львові переважно зустрічаються нитки DMC і Ariadna, їх середня ціна - 6 грн./8 м (DMC), 3,5 грн./8 м (Ariadna). Принципової різниці між ними нема, просто DMC має більшу палітру кольорів.

Для прикладу наведу, як сплести ось таку простеньку 2-колірну файничку з 4-х ниток:

1. Для плетіння таких браслетів використовуються лише 4 види вузликів, які показані нижче. А точніше, є 2 типи вузлів: простий (пряма стрілочка) та змішаний (зігнута стрілочка), але з 2 напрямками плетіння - лівим і правим. Стрілочки на схемі показують тип вузлика і його напрямок.

2. Схемка нашої файнички має такий вигляд:

3. Відріжте від кожного з клубочків муліне по 2 нитки довжиною 1-1.2 м. Потім прив'яжіть їх до англійської шпильки у потрібній послідовності, відступивши приблизно 5-6 см (це залишиться на зав'язки), і закріпіть шпильку, наприклад, на своїх же джинсах :) Тепер починайте плести вузлики згідно схемки - спочатку 2 вузлики 1-го ряду, потім 1 вузлик 2 ряду і т.д., поки не сплетете браслетик потрібної довжини. Вузлики потрібно зав'язувати достатньо туго, щоб файничка потім не розтягувалась. Ну от ніби і все :)

Тут можна глянути декілька відео, як плести файнички. До речі, на цьому ж сайті є дуже багато різноманітних схемок різної складності. А взагалі кажучи, в неті можна знайти дуже багато ресурсів про файнички, тільки от україномовних я, на жаль, не знайшла. Серед російськомовних є дуже багато ком'юніті, де можна знайти і цікаві схемки, і поради, і просто ідеї для натхнення :) Наводжу найпопулярніші з них:

http://www.liveinternet.ru/community/1180348/
http://community.livejournal.com/ru_fenechka/
http://diary.ru/~fenechki/
http://blogs.mail.ru/community/fenechki_forever/

До речі, існує повір'я, що собі плести файничку не можна, лише друзям. Більше того, коли плетеш комусь браслетик, потрібно думати про цю людину, і тоді те, що ти для неї побажаєш, обов'язково збудеться! Правда це чи ні, але зробіть своїм друзям приємне - сплетіть їм файничку! :)

11 коментарів:

  1. дякую, Kinder, але вони не мої - це фото, яке мене надихає :) а я лише скромний початківець ;)

    ВідповістиВидалити
  2. гарна стаття,я колись сама вчилася і доходила до схем вузлів самостійно,не було тоді в кого вчитися. хочу сказати,що різниця між нитками таки є. DMC менше стираються і відповідно рвуться. а я взагалі зараз надаю перевагу ірису-хоча менше кольорів,зате міцніші нитки і готові файнички. отаке.

    ВідповістиВидалити
  3. ага, DMC міцніші, через деякий час носіння різниця стає очевидною.. але Ariadna теж непогані і коштують в 2 рази дешевше :)) а про ірис чула багато файних відгуків, але ще ніколи не пробувала..

    ВідповістиВидалити
  4. ачим відрізняється звичайний вузол від змішаного

    ВідповістиВидалити
  5. у простому вузлі обидва вузлики абсолютно однакові, вони плетуться в одну сторону, а в змішаному вузлі перший вузлик плететься в одну сторону, а другий - в іншу, і нитка таким чином міняє свій напрямок. блін, я не знаю, як то нормально словами пояснити %))

    ВідповістиВидалити
  6. люди може хтось знає і може допомогти!!
    хо4у нав4итись плести прямим плетінням але не уявляю з 4ого навіть по4ати..
    ПОМОЖІТЬ БУДЬЛАСКА!

    ВідповістиВидалити
  7. я нерозуміюсь на ескізах як плести

    ВідповістиВидалити
  8. Ірина, я сама ніколи ще не пробувала пряме плетіння, але бачила непогане відео на ютубі: http://www.youtube.com/watch?v=hBbhuFr-oyA і виглядає не дуже страшно) вузлики ті самі використовуються, що й для звичайних файничок, але я так розумію, що ту нитку, яка є фоном, треба брати довжелееезну %))

    ВідповістиВидалити
  9. Анонім, якби могла, показала б вживу, то не так складно, як здається)) може, допоможе відео, наприклад - http://www.youtube.com/watch?v=AT9Ko_iAOeA ?

    ВідповістиВидалити